Tippek az építkezéshez

Kémény PortálEgy portál ahol minden megtalálható a kéményekről! Márkafüggetlen portálunk kizárólag a kéményekkel foglalkozik. A weboldalunk tartalmából:

  • Kémények árai
  • Jogszabályok, kémény kereskedők és kémény kivitelezők elérhetőségei.
  • Az oldalon található kéményfajták: schiedel acélkémény, alumínium kémények, elemes kémények: schiedel, leier, montel kerámia, gruppo effe2 kerámia,   icopal wulkan, prespor kémény, falazott kémények, furanflex kémények.
  • További témák: kéményproblémák, kémény ellenőrzése, a kémény felújítása, a kémény müködése, kémény átvétele, kémények tervezése, kémények építése,  kéménytégla, passzívház kémény.
  • Termékleírások: acél kémények, betonelemes kémény, kerámiabéléses kémény, kerámiakémény, leier kémények, schiedel kerámia kémények, schiedel kémények.

Weboldalunk elérhetősége: www.kemenyek.info

Az oldalunkon található egyedülálló kémény képgalériákkal várjuk a kémények után érdeklődőket.

Térkövezés házilagAzon gondolkoztam, honnan vegyek olyan típusú térköveket, amelyek nem az össze-visszaságot sugallják, hanem formájukban is dizájnosak ahhoz, hogy a görcsösen ragaszkodott elképzeléseimet megvalósítsam. Ezért döntöttem a Semmelrock fodor térkő mellett.

Abban a kisvárosban ahol lakom, a főutca szintén ezzel a térkővel van kirakva. Arra járva mindig magával ragadott az a változatos forma, amit ebből kihoztak. Különböző körök, alakzatok, amelyek jól illettek, s egyúttal meg is dobták szürke mezővárosunk főutcáját. Egy valamivel nem voltam kibékülve csak. A másodszori homokkal való besöprést, a fugázást, szerintem nem végezték el rendesen, s így eléggé egyenetlen hatást kelt, ha jár az ember rajta. Elhatároztam hát, hogy férfi ember létemre, én igenis le tudom rakni ezeket a csodaszép térköveket a kertben. Meg is terveztem, a kanyargós kis gyalogutat, ami nagyon passzolt a fodor térkövekhez, s miután megrendeltem, és leszállították a két raklap térkövet, hozzá is láttam.

Először a földművet hoztam létre, biztosítottam a vízelvezetést is, amihez egy megfelelő lejtésszöget kellett kialakítani, ezt én olyan bő 3%-nak vettem, persze ez nem szentírás, a lényeg, hogy a víz ne álljon meg később a térkövek között.

Aztán nagy igyekezetemben majdnem elfelejtettem a fagyvédő réteget kialakítani, szerencsére a szomszéd kőműves haverom hamar segítségemre sietett, s egy 25 cm vastag kavicsréteget készítettünk. Jó, hogy jött, mert legalább segített a fagyvédő réteg tömörítésében. Majd a kiegyenlítő réteg leterítése és tömörítése után, az ágyazóréteget terítettem. S, ezután következhetett a fodros térkövek kreatív lerakása. Nem vagyok szakember, de mondhatom maradéktalanul élveztem a munkát, s máig minden kertünkbe betévedő vendégnek tetszik a kialakított kerti gyalogút, s a kis medence köré térkövekből kialakított futurisztikus forma.

Beküldő: Takács Zsolt, Tapolcs

Falazás beton elemekbőlFelmenő falak
A beton felmenő falak anyaga többféle lehet, de figyelembe kell venni a hőtechnikai szempontokat.

Hőtechnikailag igénytelenebb melléképületek falazatához:
– PE 45/L
– PE 38/L
– PE 38/B
és alárendeltebb helyeken a Zs 25-ös és Zs 30-as zsaluzóelemek javasolhatók.

Családi házak felmenő falaiként
– HABISOL
– PE 45/L (külső falhoz csak kiegészítő hőszigeteléssel)
– PE 38/L (külső falhoz csak kiegészítő hőszigeteléssel)
elemek és ezek kombinációja alkalmazható. Magassági méretrendjében – a zsaluelemek kivételével – mindegyik elem azonos, így könnyedén kombinálható. Illeszkedik ebbe a méretrendbe a válaszfalak magassága is. A lábazati csatlakozások és a vasbetonkoszorúk kialakítása során ügyelni kell arra, hogy hőhíd ne keletkezzen.

Válaszfalak
A beton válaszfalak magassági méretrendje igazodik a többi falazóelem méretrendjéhez. Ezeknél szerkezeti szempontból kényes csomópont a főfalakba történő bekötés módja, ennek két változata lehetséges:

  • válaszfalelemek utólagos bevésése a főfalba, Ennek nincs különösebb akadálya, mert a keramzitbeton anyagú főfalelemek könnyen véshetőek (A vésést elegendő az első üregsorig elvégezni.)
  • Betonacélszálakhoz történő rögzítés, melyet a főfalak falazásakor kötnek be a főfalakba a megfelelő helyeken. Így a válaszfalak rögzítése a vízszintes fugákban futtatott huzalok betonacélhoz való kötözésével történik. Erre azokban az esetekben van szükség, ha a falazat nehezen véshető, például pincefalazó elemeknél. Nyílászárók elhelyezése során 90 cm-es nyílásszélességig nincs szükség áthidaló beépítésére.

A kivitelezés során nem szabad megfeledkezni a 2-3 soronkénti huzalfektetésről és a felső födémhez történő kiékelésről. A kiékeléshez megfelelő méretű keményfa ékek használhatók. A válaszfalak alapozása az egyéb válaszfalszerkezeteknél megszokott módon történhet.

Lábazati és pincefalak zsalukőbőlA lábazati és pincefalak kialakítása során a legfontosabb szempont, hogy a falazat anyaga fagyálló és jó teherbírású legyen. Erre a legalkalmasabb a zsaluzóelemekkel, ill. a PE 38/B jelű elemekkel készült falazat. A Zs 25-ös elem segítségével könnyedén kialakítható a beugró lábazat. A kiemelt alapárok bebetonozását követően kell elhelyezni a 25 cm szélességű elemeket, amelyeknek az üregeit legalább C.16 minőségű betonnal kell kitölteni. (Az alaptest felső síkjának vízszintesnek kell lennie és a felületi egyenetlensége sem lehet + 10-nél nagyobb.) Ilyen elhelyezésnél marad hely a külső oldalon a lábazat utólagos díszítésére, amely lehet falburkoló tégla, fűrészelt kő vagy egyéb fagyálló burkolat.

Ha nem igény a beugró lábazat, akkor Zs 40 jelű zsalukő elemeket lehet alkalmazni, ilyenkor utólag csak cementes vakolattal kell a lábazatot ellátni. Esztétikailag alárendeltebb helyeken nincs szükség a vakolatra sem.

Zsalukővel készült pincefalak esetében az alaptesttől a terepszintig 30 cm széles elemet kell alkalmazni. Itt igény esetén a keresztmetszet csökkenhet 20 cm-re, vagy a pince feletti födémig folytatható a 30-as falvastagság. Az így készült pincefalazatokba nyílások kialakítására is van lehetőség. A falazatba nyílászárók elhelyezése is megoldható. Felette a vasbeton koszorút – az igénybevételtől függően – áthidalóként kell méretezni vagy  kell megerősíteni.

A pincefalak igény esetén készülhetnek talajpára, nedvesség és talajvíz elleni szigeteléssel. Ekkor szigetelést védő vagy tartó falként a Vf 10 ill. Vf 12 jelű válaszfal elemek használhatók. A szigetelés anyaga és kialakítása az igényeknek megfelelően tetszőlegesen választható az egyéb vonatkozó előírások betartásával.

A kézzel formázott tégla gyártási technológiájaA kézi formázású tégla egy különleges gyártási technológiával készül. A gyártás során a tégla agyagmasszája belezuhan a formába. Ennek a zuhanásnak a következménye, hogy az agyag szétfröccsen. Ez a véletlenszerű fröccsenés tölti ki a formát, amiből lesz a későbbi tégla. Ez a különleges forma, ami a fröccsenés után alakul ki lehet redőkkel, ráncokkal tarkított, enyhén gyűrött. Ez a mintázat az égetés során is megmarad, s ez adja a tégla felületi rajzolatát.

A kézzel formázott tégla attól különlegesen egyedi, hogy az anyag mindig más formát ad vissza a fröccsenés nyomán, így soha nincs két egyforma felületű és alakzatot produkáló tégla. Itt a tégla színét nem mesterséges adalékok adják meg, hanem csak és kizárólag az agyag összetétele, minősége, és az égetési hőmérséklet.

Ebből kifolyólag lehetnek tarka, színátmenetes, antikolt téglák, ezeket a téglákat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, s esetleg egyéb típusok meghatározott arányú keverésével hozzák létre.

A kézzel formázott tégla eljárása során a méreteket csupán hozzávetőlegesen lehet betartani, azt is mondhatjuk, hogy nem csak felületre egyedi minden tégla, de méretre is. Ettől függetlenül, egy-egy felületen a téglakötés rendje pontosan meghatározható, így a különböző méretű tégla nem okoz gondot a beépítésben.

S épp ez teszi egyedivé és látványossá a kézzel formázott téglából készült homlokzatot. Attól lesz szép, hogy a részletek szabálytalansága, mégis egy egységes egésszé és rendezetté képes olvasztani a látványt.