műanyag ablak

Fa és műanyag ablakok a házonAmikor már állnak a falak és kész a tetőszerkezet is eljön az ideje az ablakok beépítésének. Ehhez azonban előtte meg kell vásárolnunk az ablakokat (ugye nem mondtam még túl okosat ezzel). Az ablakok megvásárlása előtt jön a nagy dilemma, milyen típusú ablakot vegyünk.

Általában két ablak típus közül szoktunk választani:

  • fa ablakok
  • műanyag ablakok

Őszintén szólva ide kéne még venni az alumínium nyílászárókat, azonban az alumíniumra csak ritkán esik a választás, elsősorban az ablak ára miatt (nem az olcsó kategóriába tartozik egy alumínium ablak). Tehát sokan teszik fel a kérdést: Fa ablakot, vagy műanyag ablakot válasszak?

Mindkét nyílászáró típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. A fa mellett elsősorban a természetes alapanyaga, a melegség, a műanyag ablak mellett a karbantarthatósága szól. Természetesen nem lehet figyelmen hagyni a szubjektív tényezőt sem, azaz melyik anyag szimpatikusabb nekünk. Akik a fát mint alapanyagot szeretik, nehezen győzhetők meg a műanyag ablak előnyeiről, és mondhatnánk fordítva is. Aki már találkozott igényes és szép műanyag ablakkal, az nem fog a fához ragaszkodni.

A döntés után, jöhet a böngészés a neten. Keresünk nyílászáró kereskedőket és próbálunk kiválasztani egy nekünk megfelelő ablakot, majd jöhet az árak ellenőrzése, a látogatás a bemutatótermébe majd a vásárlás.

Műanyag ablak kategóriában, javaslom hogy nézzétek meg az Áron Ház Kft által forgalmazott ablakokat: www.ablak-ajto-budapest.hu. Itt többféle típust lehet megnézni és az árak nagyon kedvezőek, a piaci viszonyokhoz igazodnak.

Fa ablak kategóriában pedig a Hofstadter nyílászáróit mutatnám meg. A Hofstadterre jellemző, hogy nem csak forgalmazója, de gyártója is a fa és műanyag ablakoknak és nyílászáróknak (itt jegyzem meg hogy gyönyörű bejárati ajtókat gyártanak). Itt a weboldalon nem találhatók ugyan ablak árak, azonban szinte azonnal válaszolnak minden megkeresésre.

Ezután a rövid bevezető után remélem kellemesen elböngésztetek a két ajánlott nyílászárós oldalon. Hamarosan folytatjuk és tovább boncolgatjuk a nyílászárók témáját.

Ablakcserém történeteCsak azért írom le ezt történetet, mert szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy nem olyan fekete az az ördög, mint ahogyan lefestik.

Engem is sokan próbáltak elriasztani attól, hogy ablakcserére adjam a fejem. Több indokot is felhoztak, többek között azzal próbáltak ismerőseim elriasztani, hogy ezt nem lehet könnyen megúszni, legalábbis egy egész nyár kell hozzá mire megrendelem az ablakokat, majd azok elkészülnek és beszerelésre kerülhet a sor.

Nővérem már rég megbánta, mert szerinte a vállalkozó nem ellenőrizte, hogy vízszintbe vannak-e régi ablakai, és ennek hiányában állították be az új ablakot. A szomszédasszonyom a folyamatos penészedésre hívta fel a figyelmem, s szerinte mindez csakis az új műanyag ablakok átka.

Persze azt elfelejtette mondani, hogy a 3 légkamrás ablak miatt lehet, amit ő spórolásból választott, mert szinte ingyen adták. Kolléganőm szerint a vállalkozó, aki gyártotta, majd beszerelte az ablakokat, a levert falszéleket úgy hagyta ott, mint eb… S, ha megkérte őket, hogy azért illene a takarómunkákat elvégezni, – hisz ezt hirdették magukról – elég hányaveti módon válaszoltak. Természetesen az ígért munkát nem végezték el.

Ennyi eltántorító példa után is úgy döntöttem belevágok a projektbe, és lecseréltetem régi ablakaimat. Alapos utánajárással kezdődött. Bújtam az internetet, bemutatótermeket és próbáltam személyes kontaktusba kerülni a vállalkozókkal.

Míg sikerült megtalálnom azt a céget, aki korrekt módon kommunikált, nem egy sufni műhelyben gyártotta ablakait, a munkafolyamatokat szinte végig követhettem, és tartották a határidőt, a beszerelésnél minden apróságra figyeltek, és az utómunkákat is rendben elvégezték. Port, törmeléket szinte nem is hagytak maguk után.

Hát kérem, így kell ezt csinálni!

Műanyag nyílászárók – ablakinfo.huBemutatjuk új, kifejezetten a műanyag nyílászárókkal foglalkozó weboldalunkat. Cégünk az Áron Ház Kft a nyílászárók teljes skáláját forgalmazza a műanyag ablakoktól és bejárati ajtóktól kezdve a fa nyílászárókon át a beltéri ajtókig. Ezen felül természetesen minden ehhez kapcsolódó terméket forgalmazunk: redőnyök, párkányok, könyöklők és más kiegészítők.

Az ablakinfo.hu oldalon megtalálhatja a műanyag nyílászárók aktuális árait is.

3 alaptípusban kínáljuk a különböző gyártók termékeit:

  • Fehér színű műanyag nyílászáró: Minden termékünk rendelkezik az összes építőipari engedéllyel és a legjobb minősítésekkel, akár passzív házakhoz is. Csak “A” kategóriás profillal dolgozunk.
  • Egy oldalán színes műanyag nyílászáró: Az egy oldalán színes (fautánzatú) ablakok esetében az ablak gumitömítése barna színű, ami harmonikus megjelenést biztosít a nyílászárónak.
  • Két oldalán színes műanyag nyílászáró: A két oldalán színes (fautánzatú) ablakok esetében egyedülálló különlegesség nálunk, hogy az ablak gumitömítése barna színű. A profil minden esetben anyagában is színezett – barna vagy fekete -, igazodva a fautánzatú szín erősségéhez.

Áron Ház Kft – http://ablakinfo.hu

2D profilú Hofstadter műanyag ablakokA Hofstadter műanyag ablakok profilját, a nagy múltú német cég, a Salamander profilrendszerei képezik. Magyarországon a Hofstadter cég kizárólagos feldolgozási joggal rendelkezik a Salamander profilokkal szemben. E profilok közös jellemzője a nagy statikai biztonság, színtartósság, UV-állóság, és a Hofstadter műanyag ablakok ismérve a kitűnő hő – és hangszigetelő tulajdonság.

A Hofstadter műanyag ablak 2D profilja átmenetet képez a hagyományos és a design profilok között. Lekerekített szárnyprofilok és a standard tok kombinációját négy, vagy ötkamrás konstrukcióval alakítják ki. Ez a kialakítás, maga az íves szárnyprofil egy egészen megkülönböztetett optikai hangsúlyt kölcsönöz a Hofstadter műanyag ablakoknak.
Ezt a kialakítású Hofstadter műanyag ablakot tetszőleges egyedi méretben is elkészítethetjük, a Salamander szárnyprofil ebben a nézetben teljes szabadságot ad a kialakításnak.

Így olyan elegáns és lekerekített műanyag ablakot kapunk, ami méltán hirdeti otthonunk kényelmét, és komfortérzetünket a hő – és hangszigetelő tulajdonság révén maximálisan növelhetjük. A 2D profilú Hofstadter műanyag ablakok választása csakis jó ízlésünket bizonyítják.

Mire figyeljünk ablak műanyag vásárlásakorA műanyag ablakgyártás már több, mint 20 éve kezdődött Európában. Eleinte még át kellett esni a gyártás és a hozzá tartozó garanciális problémák gyerekbetegségein, ám az utóbbi 5 évben már szinte mindenki ugyanazt gyártja, nem nagyon tudnak már műszakilag újat kitalálni.

A mostani divat az, hogy a műanyag ablakok hőszigetelésének fontosságát próbálják kihangsúlyozni a gyártó és kereskedő cégek, és ezzel akarják a vevőket maguk felé fordítani. Csakhogy a kedves vevőket nem tájékoztatják arról, hogy a műanyag ablakok hőszigetelését lehet fokozni, és ezzel a kedves vevő mégtöbb pénzt fizet ki a műanyag ablakáért, viszont a kiváló hőszigetelésű műanyag ablakkal megtakarított hőt és energiát nem tudja benn tartani a lakásban, mert muszáj szellőztetni, és a szellőztetéssel pedig kimegy a megtakarított hő. Ha nem szellőztetünk, akkor az új műanyag ablak túl jó szigetelése miatt be fognak penészedni a falak. Oka a túl magas páratartalom.

A tény a hőtechnikai számítások szerint az, hogy egy olyan lakásba vagy családi házba, ahol nincs automata szellőztető rendszer (passzív vagy alacsony energia felhasználású házakhoz építenek ki ilyet), ott az 5 légkamrás műanyag ablak U=1,0W/m2K hőveszteségű üveggel pont elég.

Az 5 légkamrás műanyag ablakok általában 70mm beépítési mélységűek, a 6 vagy 7 légkamrás műanyag ablakok 75mm-esek. Ha ennél jobb hőszigetelésű műanyag ablak van, akkor a megtakarított energiát a fent említettek miatt ki kell engedjük az ablakon. Az 5 légkamrás műanyag ablaknál több légkamrás műanyag ablak (6, 7, 9) többlet költsége nem térül meg sajnos. Ugyanez vonatkozik a háromrétegű U=0,7 vagy 0,6W/m2K hőszigetelésű üvegekre, ám itt tudni kell azt is, hogy a 3 rétegű üveg hanggátlása kb. 10-15%-kal jobb, ami egy forgalmas út előtti háznál nem hátrány.

A szellőztető rendszer azt jelenti, hogy a műanyag ablakba belemarnak egy lyukat, majd az ablakra felszerelnek egy légbevezető egységet, majd egy belső automatizált rendszer a páratartalom alapján megszívja a levegőt, és ekkor a műagyag ablakra szerelt automata légbevezetőkön addig áramlik be a levegő, amíg a páratartalom a szükséges mértékre csökken. Így nyílik rá lehetőség az intelligens rendszer hatására, hogy nem kell kiszellőztetni az új, kiválóan szigetelő műanyag ablakokon keresztül a megtakarított hőt.

Úgyhogy kedves vevők, ne hagyják rábeszélni magukat olyan plusz hőszigetelési felárakra a műanyag ablakoknál, amik soha az életben nem fognak megtérülni önöknek! Fontos tudnivaló az is, hogy a műanyag ablak gyártók közül sokan azzal próbálnak árelőnyt szerezni, hogy vagy nem raknak kellő vastagságú acélmerevítést a műanyag ablakba, vagy a műanyag ablak profiljának falvastagsága nem az előírt 3mm-es, vagy a műanyag ablak profiljának belső része újrahasznosított műanyagból készül.

Bármely spórolás ezek közül valóban olcsóbbá teszi a műanyag ablakot, ám műszakilag és statikailag nem lesz már megfelelő. Csak „A” kategóriás műanyag ablakot vegyenek. Általában ezek a műszaki csonkítások 10-15% árelőnyt jelenthetnek a műanyag ablak méretétől függően.

Szerző: www.nyilaszaro-centrum.net