Saját tapasztalatok

Térkövezés házilagAzon gondolkoztam, honnan vegyek olyan típusú térköveket, amelyek nem az össze-visszaságot sugallják, hanem formájukban is dizájnosak ahhoz, hogy a görcsösen ragaszkodott elképzeléseimet megvalósítsam. Ezért döntöttem a Semmelrock fodor térkő mellett.

Abban a kisvárosban ahol lakom, a főutca szintén ezzel a térkővel van kirakva. Arra járva mindig magával ragadott az a változatos forma, amit ebből kihoztak. Különböző körök, alakzatok, amelyek jól illettek, s egyúttal meg is dobták szürke mezővárosunk főutcáját. Egy valamivel nem voltam kibékülve csak. A másodszori homokkal való besöprést, a fugázást, szerintem nem végezték el rendesen, s így eléggé egyenetlen hatást kelt, ha jár az ember rajta. Elhatároztam hát, hogy férfi ember létemre, én igenis le tudom rakni ezeket a csodaszép térköveket a kertben. Meg is terveztem, a kanyargós kis gyalogutat, ami nagyon passzolt a fodor térkövekhez, s miután megrendeltem, és leszállították a két raklap térkövet, hozzá is láttam.

Először a földművet hoztam létre, biztosítottam a vízelvezetést is, amihez egy megfelelő lejtésszöget kellett kialakítani, ezt én olyan bő 3%-nak vettem, persze ez nem szentírás, a lényeg, hogy a víz ne álljon meg később a térkövek között.

Aztán nagy igyekezetemben majdnem elfelejtettem a fagyvédő réteget kialakítani, szerencsére a szomszéd kőműves haverom hamar segítségemre sietett, s egy 25 cm vastag kavicsréteget készítettünk. Jó, hogy jött, mert legalább segített a fagyvédő réteg tömörítésében. Majd a kiegyenlítő réteg leterítése és tömörítése után, az ágyazóréteget terítettem. S, ezután következhetett a fodros térkövek kreatív lerakása. Nem vagyok szakember, de mondhatom maradéktalanul élveztem a munkát, s máig minden kertünkbe betévedő vendégnek tetszik a kialakított kerti gyalogút, s a kis medence köré térkövekből kialakított futurisztikus forma.

Beküldő: Takács Zsolt, Tapolcs

Családi ház építésA családi ház házilagos kivitelezése igazán embert próbáló feladat. Azonban nem lehetetlen! Főleg ha olyan weboldalak segítenek bennünket, mint a csaladihaz-epites.info. Ezen az oldalon egy már felépült családi ház építésének története található sok-sok fotóval és hasznos segédanyagokkal. Kiemelném ezek közül a családi ház költségkalkulációt, amely nagyszerű mankó lehet a költségek megtervezéséhez.

Az elsőt az ellenségednek…..Aki már építkezett legalább egyszer tudja jól, hogy ez a mondás nagyon is helytálló. Az első ház felépítése saját erőből nem kis feladat elé állítja az embert, és hiába veszik körül barátok és tanácsadók, nincs olyan “első” ház ami ne az ellenségünknek készülne….
Csak pár hibát sorolnék a teljesség igénye nélkül:

  • Már tervezéskor túl nagyot gondoltunk
  • A kézzel készített alap a tapasztalat hiányában nem sikerült tökéletesre, igy túl sok betont emésztett fel
  • A kémény sem oda került ahova gondoltuk
  • Az “olcsó” egyedi fa nyílászáró több bosszúságot okozott mint hittük volna
  • Kisebb “elmérés” miatt volt olyan helyiség ahova az aljzatbeton alá egyszerűen nem fért be a 4 cm-es padlószigetelés

…és ez nem minden.
Hozzáteszem, hogy maga a ház gyönyörű lett… és sokat tanultunk belőle!

Hagyományos tégla és Ytong együttMikor a 2. házunkat építettük, felhívták a figyelmemet arra, hogy könnyíthetünk a födém terhelésén ha a tetőtéri válaszfalakat Ytongból készítjük a hagyományos tégla helyett. Megfogadtuk a kőműves tanácsát és így is tettünk. Sőt olyannyira jól sikerült a házilagos kivitelezés, hogy ezek után az alsó szinten is Ytongot választottunk a Porothem Nutféderes teherhordó falak mellé.