Nyílászárók

Bejárati és beltéri ajtóAjtó nélkül nehéz lenne az élet nem? Persze a beltéri ajtók nélkül még csak meglennénk valahogy de a bejárati ajtóra mindenképpen szükségünk van. A viccet félretéve a beltéri ajtó is nélkülözhetetlen eleme egy háznak, gondoljunk csak a zavartalan pihenésre a hálószobában, a kellemetlen (vagyis kellemes) illatok kizárására a kamrából, és akkor még nem is beszéltem a fürdőszobában lévő beltéri ajtóról.

Jelen cikkemben csak röviden megmutatnám hogy ha az ajtókról kezdünk beszélni milyen kategóriákba rendezhetjük azokat, illetve milyen ajtótípusokkal találkozhatunk az épületeinken:

  • Fa bejárati ajtó
  • Műanyag bejárati ajtó
  • Fém biztonsági bejárati ajtó
  • Társasházi bejárati ajtó
  • Fa beltéri ajtó

Természetesen ez a lista koránt sem teljes, de lesz idő kielemezni ezeket és kibővíteni az ajtó típusokról készített rövid listát. Továbbá szeretnénk egy kis segítséget is adni az ajtó választáshoz, így találkozhatsz majd olyan bejegyzéssel, ahol egy egy gyártó termékéről fogunk majd írni, megnevezve az ajtó beszerzési forrását is.

Fa bejárati ajtókHa már a bejárati ajtó választása szóba kerül, akkor vagy a műanyag, vagy a fa ajtók jöhetnek szóba. A minap megkérdeztem egy barátomat, hogy Ő mi alapján választott fa bejárati ajtót és olyan szépen válaszolt, hogy ezt közzé kell tennem (szó szerint idézem…):

“A fa bejárati ajtót nehéz takarítani, a fa ajtót 5-6 évente le kell festeni, a fa ajtót passzítani kell időnként, a fa ajtó könnyebben meg tud sérülni, a fa ajtó drága, a fa ajtónak hosszú a gyártási ideje, és lehetnek hibái, a fa ajtó könnyebben sérülhet szállításkor.

A fa ajtónak nem mindegy, hogy esik-e az eső, a fa ajtónak nem mindegy, hogy süti-e a nap, egyszóval a fa ajtó macerás, mert gondozni kell, viszont a fa ajtónak természetes a hatása, a fa ajtó szép dísze lehet a lakásnak,  más az érintése, a fa ajtó egy élő anyag a házban, és a fa ajtónak van természetes szellőzése”

Azért megkérdeztem tőle hogy MINEK (?) írta le ennyiszer hogy FA AJTÓ, és csak azt kérdeztem tőle, miért választotta ezt a műanyaggal szemben. Erre csak az volt a válasz: “mert szeretem” :-))

Fa és műanyag ablakok a házonAmikor már állnak a falak és kész a tetőszerkezet is eljön az ideje az ablakok beépítésének. Ehhez azonban előtte meg kell vásárolnunk az ablakokat (ugye nem mondtam még túl okosat ezzel). Az ablakok megvásárlása előtt jön a nagy dilemma, milyen típusú ablakot vegyünk.

Általában két ablak típus közül szoktunk választani:

  • fa ablakok
  • műanyag ablakok

Őszintén szólva ide kéne még venni az alumínium nyílászárókat, azonban az alumíniumra csak ritkán esik a választás, elsősorban az ablak ára miatt (nem az olcsó kategóriába tartozik egy alumínium ablak). Tehát sokan teszik fel a kérdést: Fa ablakot, vagy műanyag ablakot válasszak?

Mindkét nyílászáró típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. A fa mellett elsősorban a természetes alapanyaga, a melegség, a műanyag ablak mellett a karbantarthatósága szól. Természetesen nem lehet figyelmen hagyni a szubjektív tényezőt sem, azaz melyik anyag szimpatikusabb nekünk. Akik a fát mint alapanyagot szeretik, nehezen győzhetők meg a műanyag ablak előnyeiről, és mondhatnánk fordítva is. Aki már találkozott igényes és szép műanyag ablakkal, az nem fog a fához ragaszkodni.

A döntés után, jöhet a böngészés a neten. Keresünk nyílászáró kereskedőket és próbálunk kiválasztani egy nekünk megfelelő ablakot, majd jöhet az árak ellenőrzése, a látogatás a bemutatótermébe majd a vásárlás.

Műanyag ablak kategóriában, javaslom hogy nézzétek meg az Áron Ház Kft által forgalmazott ablakokat: www.ablak-ajto-budapest.hu. Itt többféle típust lehet megnézni és az árak nagyon kedvezőek, a piaci viszonyokhoz igazodnak.

Fa ablak kategóriában pedig a Hofstadter nyílászáróit mutatnám meg. A Hofstadterre jellemző, hogy nem csak forgalmazója, de gyártója is a fa és műanyag ablakoknak és nyílászáróknak (itt jegyzem meg hogy gyönyörű bejárati ajtókat gyártanak). Itt a weboldalon nem találhatók ugyan ablak árak, azonban szinte azonnal válaszolnak minden megkeresésre.

Ezután a rövid bevezető után remélem kellemesen elböngésztetek a két ajánlott nyílászárós oldalon. Hamarosan folytatjuk és tovább boncolgatjuk a nyílászárók témáját.

Ablakcserém történeteCsak azért írom le ezt történetet, mert szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy nem olyan fekete az az ördög, mint ahogyan lefestik.

Engem is sokan próbáltak elriasztani attól, hogy ablakcserére adjam a fejem. Több indokot is felhoztak, többek között azzal próbáltak ismerőseim elriasztani, hogy ezt nem lehet könnyen megúszni, legalábbis egy egész nyár kell hozzá mire megrendelem az ablakokat, majd azok elkészülnek és beszerelésre kerülhet a sor.

Nővérem már rég megbánta, mert szerinte a vállalkozó nem ellenőrizte, hogy vízszintbe vannak-e régi ablakai, és ennek hiányában állították be az új ablakot. A szomszédasszonyom a folyamatos penészedésre hívta fel a figyelmem, s szerinte mindez csakis az új műanyag ablakok átka.

Persze azt elfelejtette mondani, hogy a 3 légkamrás ablak miatt lehet, amit ő spórolásból választott, mert szinte ingyen adták. Kolléganőm szerint a vállalkozó, aki gyártotta, majd beszerelte az ablakokat, a levert falszéleket úgy hagyta ott, mint eb… S, ha megkérte őket, hogy azért illene a takarómunkákat elvégezni, – hisz ezt hirdették magukról – elég hányaveti módon válaszoltak. Természetesen az ígért munkát nem végezték el.

Ennyi eltántorító példa után is úgy döntöttem belevágok a projektbe, és lecseréltetem régi ablakaimat. Alapos utánajárással kezdődött. Bújtam az internetet, bemutatótermeket és próbáltam személyes kontaktusba kerülni a vállalkozókkal.

Míg sikerült megtalálnom azt a céget, aki korrekt módon kommunikált, nem egy sufni műhelyben gyártotta ablakait, a munkafolyamatokat szinte végig követhettem, és tartották a határidőt, a beszerelésnél minden apróságra figyeltek, és az utómunkákat is rendben elvégezték. Port, törmeléket szinte nem is hagytak maguk után.

Hát kérem, így kell ezt csinálni!

Műanyag nyílászárók – ablakinfo.huBemutatjuk új, kifejezetten a műanyag nyílászárókkal foglalkozó weboldalunkat. Cégünk az Áron Ház Kft a nyílászárók teljes skáláját forgalmazza a műanyag ablakoktól és bejárati ajtóktól kezdve a fa nyílászárókon át a beltéri ajtókig. Ezen felül természetesen minden ehhez kapcsolódó terméket forgalmazunk: redőnyök, párkányok, könyöklők és más kiegészítők.

Az ablakinfo.hu oldalon megtalálhatja a műanyag nyílászárók aktuális árait is.

3 alaptípusban kínáljuk a különböző gyártók termékeit:

  • Fehér színű műanyag nyílászáró: Minden termékünk rendelkezik az összes építőipari engedéllyel és a legjobb minősítésekkel, akár passzív házakhoz is. Csak “A” kategóriás profillal dolgozunk.
  • Egy oldalán színes műanyag nyílászáró: Az egy oldalán színes (fautánzatú) ablakok esetében az ablak gumitömítése barna színű, ami harmonikus megjelenést biztosít a nyílászárónak.
  • Két oldalán színes műanyag nyílászáró: A két oldalán színes (fautánzatú) ablakok esetében egyedülálló különlegesség nálunk, hogy az ablak gumitömítése barna színű. A profil minden esetben anyagában is színezett – barna vagy fekete -, igazodva a fautánzatú szín erősségéhez.

Áron Ház Kft – http://ablakinfo.hu