ARPLAST kerítésrendszer

Az Arplast műanyag kerítésrendszereket, korlátokat és díszléceket gyárt és értékesít. Tekintsük meg részletes termékismertetőjüket:

Termékismertető

A műanyag előnyei a hagyományos építőanyagokkal szemben
A modern műanyag előreláthatóan generációkat átölelő élettartamú. Megfelelő minőség esetén teljes mértékben ellenáll a napsugárzásnak, nem fakul ki, soha nem kell festeni. Könnyű a karbantartása, vegyszerek nélkül lemosható. Teljes egészében újrahasznosítható. Szereléskor jóval kevesebb előkészítő munkát igényel, mint a fém vagy a fa. Összességében tehát tartós, gondozásmentes, környezetbarát, és könnyen szerelhető.

Miért környezetbarát?
A gyártási folyamat során 100%-ban újrahasznosítjuk a több helyről összegyűjtött PVC hulladékot. A késztermék tartós, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, vegyszerek nélkül tisztítható. Leszerelése esetén ismét hasznosítható az alapanyag.

Hogyan készül?
A műanyag profilok extrudálással készülnek. Körülbelül 200°C-on, nagy nyomáson a PVC képlékennyé válik, és a szerszámfejen átpréselve felveszi a kívánt formát. Ezután vizes-vákuumos rendszer szobahőmérsékletűre hűti, és közben kalibrálja a pontos méretre. A húzómű továbbítja az anyagot, egy fűrész pedig méretre szabja.

A PVC
A só elektrolízise klór felszabadítását teszi lehetővé. Az etilént gázolaj (petróleum) finomításával és kőolajkrakkolással nyerik. A fent említett alkotóelemek vegyi szintézise gáz halmazállapotú vinil-klorid monomer keletkezéséhez vezet. A monomer polimerizálásával inert por, a polivinil-klorid (PVC) keletkezik. A polimerizáció azonos alkotóelemek (monomerek) hosszú lánccá rendezését jelenti, mellyel egy nagy molekula jön létre. Egy PVC molekula 750-1500 monomerből áll. A polivinil-klorid nyersanyagot aztán különböző adalékanyagokkal dúsítják (kompaundálás). A végeredmény egy viszonylag finom por, vagy granulátum.

A profilok fizikai tulajdonságai, technológiai korlátok
A technológiából adódóan 1mm-es gyártási pontossággal készülnek a profilok. A felület kialakítása sima, nem tapadnak meg rajta a szennyeződések. A hőtágulása jelentős az anyagnak, ezt – főleg színes profilok esetén – szereléskor figyelembe kell venni. A szerkezet könnyű, átlagos kerítéseknél 4-8 kg/m2. Az optimális oszloptávolság 2m. Ennél nagyobb mezőnél, kapuszárnynál fém merevítést alkalmazunk, a felső határ 3m. A PVC profil extrém mechanikai hatásra az energiát elnyelve deformálódik, törés csak végső esetben történik.

Milyen színű?
Jelenleg fehér, karamell, sötétbarna színekben gyártjuk a profilokat, de – 1000 kg feletti mennyiség esetén – tetszőleges RAL színt ki lehet keverni. Ebben az esetben a profil anyaga színezett, így kevésbé érzékeny az esetleges sérülésekre. PVC alapú festékkel is színezhető a profil, ez azonban költséges és könnyen karcolódik.

Szerszámok
Szereléshez alapvető épületasztalos gépek, szerszámok kellenek. A leggyakrabban előforduló feladatok: szabás, fúrás, csavarbehajtás, ragasztás, portálzár helyének marása. Ezen kívül pillanatszorító, mérő-, jelölő- és szintező eszközök kellenek.

Felhasználási lehetőségek

Kerítés, kapu, karám
Vízszintes, függőleges lécezés, karám, apácarács, palánk? Profiljainkból mindez kivitelezhető. Tetszőleges sűrűséggel, változó lécmagassággal (ívesre, ferdére stb.) szerelhető. Lehet, hogy csak a lécezést cseréljük, de akár az oszlopot és az egész mezőt ebből építhetjük. A kapu lakatolható toló-, vagy portálzárral is szerelhető. Toló-, úszó és automatizált kaput minden esetben fém tartószerkezettel kell készíteni.

Korlát
Korlát készítése csak fém tartószerkezettel ajánlott biztonsági okokból. A lécezés futhat vízszintesen, függőlegesen, szögben, hegesztett keretben.

Egyéb
A profilokból számtalan módon állítható össze díszkerítés, kis magasságú ágyás-, járdaszegély, virágfuttató, pergola, fonott vagy palánk térelválasztó, stb.

Tervezés
1. Készítsünk alaprajzot az egész kerítésről, különös tekintettel a sarkokra. A kapuk helyét és nyílását jelöljük be, győződjünk meg, hogy semmi nem akadályozza. Egy nyíló szárny legfeljebb 2,5 méter lehet, ennél nagyobb működő szárnyhoz, toló- /úszókapuhoz, illetve automatika felszereléséhez fémszerkezetet kell készíteni.

2. Jelöljük ki az oszlopok helyét. Az ajánlott oszloptávolság 2 méter, 2-3 méteres fesztávon a vízszintes léctartó heveder kamrájába 20x20x2mm U fém merevítő profilt helyezünk.

3. Lejtős terület esetén mérjük fel az egyes oszlopok magasságát, tervezzük meg előre a léctartók helyét.

4. A számtalan variáció közül válasszuk ki az igényeknek megfelelő lécezést. Lehetőleg 6m osztóit válasszuk fő méretnek (0,6m; 0,75m; 0,86m; 1m; 1,2m; 1,5m; 2m), a szabási hulladék minimalizálása érdekében.

Kiegészítők

Csavar, popszeg
Kis magméretű, nagy menetemelkedésű, felületkezelt csavarokat használjunk. A behajtáskor termelődő hő meglágyítja a műanyagot, ami menetet képezve hűl ki. Óvakodjunk a túlhúzástól, a megforgó csavar kidolgozza a műanyagot és gyengébb kötést okoz. Ügyeljünk a megfelelő csavarhosszra. A leggyakrabban használt méretek:
80×30-80×30 kötésre 4,2×38 sűlly.
80×80-80×30 kötésre 4,8×38 sűlly.
80×30-75×8 kötésre 4,2×28 D vagy 3,2×12 popszeg

Takaróléc
Termékeink között többféle lapos- és derékszögű takaróléc található, amelyek igény szerint alkalmazhatóak a profilvégek, illetve szerelési furatok, hézagok letakarására.

Furattakaró, zárókupak, ragasztó
A profilokhoz illő színválasztékban forgalmazunk Ø8,10,13,15mm-es furattakaró dugókat, illetve az oszlopok és lécek felső lezárására kupakokat. Ezeket a helyszíni telepítés végén ajánlott feltenni. A kupak 2cm-t takar rá a profilra, és 3cm-t épít magasságban. A ragsztáshoz, hézagtömítéshez használjunk kültéri (UV-stabil) sziloplasztot, vagy PVC ragasztót.

Pánt, zár, tolózár
Tűzi horganyzott, 40mm széles, a kapuszárny szélességének legalább 25%-át kitevő kapupántot használjunk. A 40mm-es portálzárhoz 2 db. címke, 25x55mm-es asszimetrikus zárbetét és az átlagosnál hosszabb négyszögvassal ellátott kilincs szükséges (címkével együtt 70mm-t kell átfognia). Esetenként portálzár helyett megfelelő a lakatolható tolózár is, illetve kétszárnyú kapuknál az alsó leszúró tüskének is ezt használjuk.

Keretek
Műanyag sarokhegesztő géppel kialakíthatók keretek is. Távtartónak használjunk 80x30mm profilt. Ügyeljünk, hogy a felfüggesztés furatainak kialakítása pontos legyen. Általában megfelel a rögzítéshez a M8 menetes szár.

A képeken szereplő megoldás-okon kívül természetesen számtalan módon állíthatjuk össze a profilokat, akár változó lécmagassággal ívesre, ferdére, mindezt tetszőleges sűrűséggel akár a tömör palánkkerítésig. A profilokból készíthető továbbá fonott vagy palánk térelválasztó, virágfuttató, pergola, virágláda, pavilon, pad stb.

További részleteket az Arplast weboldalán találhat:

ARPLAST Műanyagfeldolgozó és Kereskedelmi Kft.
8151 Szabadbattyán Villanytelepi út 09/26 hrsz.
Tel. / Fax: 22/ 362-487
e-mail: arplast@arplast.axelero.net
web: arplast.axelero.net