Napkollektor

SolarSide Kft. – NapelemekEgyre több lakás és cég tulajdonos szeretné épületének energia szükségletét nagymértékben csökkenteni, illetve az egyre inkább növekvő árú hagyományos energiaforrásokról áttérni a környezetünkben ingyenesen rendelkezésre álló alternatív energiaforrásokra. Ezek közül egyik legfontosabbnak tartjuk a villamos energia előállítását, hiszen – a többi energiahordozóval szemben – az elektromos áram az, amivel minden igényt ki tudunk elégíteni (lehet vele főzni, fűteni, hűteni, világítani stb). Megújuló energiával történő elektromos áram előállítása jellemzően napelem, vagy szélgenerátor alkalmazásával lehetséges. Cégünk ezen berendezések forgalmazásában és a rendszerek teljes körű kivitelezésében tud segítséget nyújtani.

Célunk a napenergiát átalakító berendezések (napelemes, napkollektoros rendszerek) és szélenergiát hasznosító berendezések népszerűsítése és széleskörű alkalmazásának terjesztése. Tagjai vagyunk a Magyar Napelem Szövetségnek (MANAP), mely a hazai piacon lévő megbízható napelemes vállalkozásokat tömöríti egységbe.

Profilunk:

  • hálózatba visszatápláló és szigetüzemű napelemes rendszerek,
  • szélgenerátoros rendszerek,
  • használati meleg vizet és fűtésrásegítést biztosító napkollektoros rendszerek,
  • LED világítási rendszerek

lakossági és közületi szintű kiszolgálása. Szolgáltatásaink közé tartozik a lakossági és közületi pályázatok készítése, tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés.

Elérhetőségeink:
weboldalunk: www.solarside.hu
e-mail címünk: info @ solarside.hu
telefon: +36(20)93-57-144

Napkollektor, mint energiatakarékos légkondicionáló berendezésA légkondicionáló berendezések az egyik legnagyobb elektromos áram fogyasztók, nagy melegekben kimutathatóan megugrik az ország elektromos áram fogyasztása, köszönhetően a légkondicionáló berendezések fokozottabb használatának. Komoly törekvések vannak az energiatakarékosabb légkondicionálási megoldások iránt, többféle megoldás létezik.

A legnagyobb melegekben, amikor a leginkább szükségünk van légkondicionálásra, akkor ezer ágra süt a nap, így kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy miért ne használhatnánk fel magát a napenergiát a légkondicionálásra? Nos az ötlet bár kézenfekvőnek tűnik, mégsem igazán terjedt még el ez a megoldás. Az egyik lehetséges ilyen megoldás a környezetbarát napkollektor segítségével működtetett légkondicionálás. A spanyol Rotarica vállalat fejlesztette ki azt a napkollektor segítségével működő légkondicionáló rendszert, amely a nap által felmelegített folyadékból abszorpciós folyamaton keresztül hideg vizet állít elő, így azzal hűteni is lehet.

A napkollektor a köztudatban melegvíz előállítására alkalmas eszközként ismert, azonban megfelelő technológiával a melegvízből hideg is előállítható, így az erős napsütést a Rotarica speciális napkollektora hűtésre használja fel. Szerencsére a vákuumcsöves napkollektorok ára folyamatosan csökken, így remény van arra nézve, hogy a jövőben akár reális alternatívája lehet mostani klimatizáló rendszerekkel szemben a napkollektoros megoldásnak is.

A Rotarica napkollektor rendszerű légkondicionáló berendezésében maga a párologtató rendszer és a kondenzációs rendszer pontosan olyan, mint a hagyományos rendszerekben, a különbség mindösszesen annyi, hogy a szükséges energiát a nap fényéből nyeri a rendszer egy abszorpciós elven működő egységnek köszönhetően. A rendszer lényege, hogy egy kémiai abszorpciós tulajdonságokkal rendelkező elem által keletkezett hő a hagyományos berendezések kompresszorának a szerepét veszi át, így minimális elektromos energiára van csak szükség.

A Rotarica légkondicionáló napkollektor rendszere egyelőre tanulmány, pontos árat nem ismerünk, de a működési elve alapján elmondható róla, hogy elhanyagolható üzemeltetési költsége miatt nagyon energiatakarékos lesz, így ha a napkollektor rendszer ára magasabb is lesz, az gyorsan megtérül a hagyományos klímák használatához viszonyítva.