Energia takarékosság

IsoShell Zrt. – ICF falazati rendszerCégünk az IsoShell Zrt, az alacsony energiafelhasználású épületek tervezésében és kivitelezésében kíván meghatározó szerepet játszani és értéket teremteni. Az általunk létrehozott épületeknek meg kell felelniük korunk energetikai és gazdasági kihívásainak, célunk a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás megvalósítása, elérhető áron. Az energiatakarékos házainkhoz kulcsrakész szolgáltatásként nem csak a szerkezetek tervezése és kivitelezése, de a különböző gépészeti megoldások tervezése is hozzá tartozik. Termékünk saját fejlesztés, több mint 9 év építőiparban eltöltött értékesítési és műszaki tapasztalat eredménye. Az elemek gyártása 100%-ban Magyarországon történik a legjobb minőségű, újrahasznosítható alapanyagokból.

Az ICF falazati rendszer világszerte elismert építési technológia, melyet Németországban fejlesztettek ki közel hatvan évvel ezelőtt. Kanadától egészen Ausztráliáig most már világ legtöbb országában alkalmazzák és nagy sikernek örvend számtalan előnyének köszönhetően. A legjelentősebb eltérés a hagyományos falazatokhoz képest, ami egyben a legnagyobb előnye is a rendszernek, hogy egy lépésben gondoskodunk a szerkezetről és annak hőszigeteléséről az építés során – ezzel időt és energiát takaríthatunk meg. Hőszigetelő bennmaradó zsaluzat 25 cm-es vastagságtól 40 cm-ig, melynek hőszigetelő értékei már megfelelnek a 2019-ben bevezetendő energetikai szabályozásoknak. Ezzel a technológiával építhetünk – a különböző falazati rendszerek között – a legköltséghatékonyabban ’passzívházat’.

Új piaci belépőként a termék fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettünk az alapanyagok minőségére; a piacra való belépéshez szükséges versenyképes árra; a jelentős betonnyomás miatt szükséges teher bíróképességre és a rendszer egyszerűségére. Alapanyagunk a BASF által fejlesztett NEOPOR, mely a grafitos polisztirolok között a legjobb minőségű.

IsoShell Zrt
1016 Budapest, Zsolt u. 6/c 1/4
mobil: +36 20/ 330-1134
tel./fax: +36 1/ 951-7048
Weboldal: www.isoshell.hu

Energiadesign 2012Energiadesign, a holnap építészete…

Izgatottan figyelem minden olyan hír felröppenését amely az energiadesign, a zöld építészet és a tudatos környezetformálás témaköreit feszegeti. Várhatóan nemsokára nálunk is elfogadják az új uniós épületenergetikai direktíva alapján készült szabályozást, miszerint 2020-tól csak közel nulla károsanyag-kibocsátású lakóépületeket lehet megépíteni, ez a középületekre pedig már 2018-tól vonatkozik. Ez a határidő nagyon rövidnek tűnhet, pedig már így is éveket késett. Magyarország szén-dioxid kibocsátásának mintegy 50%-a az épületektől és az építőipartól származtatható, ezért a spórolást itt érdemes kezdeni.

Hogy hogyan készül erre a hazai építészoktatás itt olvashatjátok: http://hg.hu/cikk/epiteszet/14462-mibol-lesz-a-zoldepitesz

Az Energiadesign egy olyan tudományág amelynek  kutatási területe az épületek fenntarthatósága. Maga a fenntartható építészet a föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja.

Az Energiadesign tudományága komplexen vizsgálja, hogy hogyan lehet létrehozni olyan épületeket, melyek mint egy organikus, élő szervezetként képesek reagálni a különböző környezeti hatásokra és nem okoznak kárt az ökoszisztéma számára. Az így megalkotott épületek felhasználják a nap melegét, a szél erejét, az eső hűtését, a föld melegét, tehát minden olyan energiaforrást képesek dinamikusan változva hasznosítani amely körülvesz minket.

Ma még nincs sok olyan épület amely így építtetett, de úgy gondolom be kell lássuk hogy nem a föld energiáinak kiaknázásával, hanem annak hasznosításával kell megalkotnunk az életterünket.

Az Energiadesign kutatási központja Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara.  A kutatások vezetője Dr. Habil Kistelegdi István DLA. A jelenlegi kutatási területek:

 • Performatív, alkalmazkodóképes változó épületburok szerkezetek
 • Épületklimatológia kutatás
 • Klíma- és energiakoncepció
 • A PTE Science Building energetikai monitoring felügyelete
 • Energiadesign technológiák

Kapcsolódó oldalak:

Új Széchenyi Terv –FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS – alprogram/2012Megjelent az új Széchenyi terv amely támogatja a fűtés korszerűsítését: Pályázat kódszáma: ÚSZT-FŰTÉSKOR/2012

A pályázat részletes kiírása a következő:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter az egyes fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló 39/2012. (VII.04) NFM rendelet 28. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi nyílt pályázatot teszi közzé:

korszerű kémény
A támogatás célja:

A meglévő lakóépületek energiahatékonyságának javítását célzó, valamint széndioxidkibocsátásának csökkentését eredményező kondenzációs kazántechnológiát alkalmazó és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek (épületek fűtésére, használati melegvíz előállítására szolgáló, vagy az előbbi célokat kombináló többcélú korszerű hőellátó rendszerek) beszerzése és telepítése. (Kondenzációs kazánhoz ajánlott kéményeket itt talál)

A támogató megnevezése: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A pályázat jellege:

A rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználása vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás.

A pályázat forrása:

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 864,4 millió forint.

Pályázók köre:

Jelen pályázati forrásból támogatást kaphatnak:

Azon természetes személyek, akik a pályázattal érintett lakott lakóingatlan tulajdonosai. Jelen pályázattal érintett lakóingatlan lehet: láncház, sorház, ikerház családi ház, valamint társasház maximum 4 lakásig, az építési technológiától függetlenül. Az egyes lakóegységek külön is benyújthatnak pályázatot, amennyiben önálló (lakásfűtő, hűtő, használati melegvíz-termelő) gépészeti egységgel rendelkeznek.

Építési év korlát: A pályázatban az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelethez igazítva a 2006. december 31-ig kiadott jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkező lakóépületek vehetnek részt.

Támogatható tevékenységek köre:

Mindazon munkálatok támogathatóak, amelyek fűtéskorszerűsítés keretében energiamegtakarítást eredményeznek, energetikai számítással és energetikai tanúsítvány elkészítésével alátámasztva.

 • Fűtéskorszerűsítés, hőtermelő berendezés cseréje kondenzációs gázkazán beépítéssel vagy,
 • fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor,hőszivattyú, brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazán) kiépítésével, melykiegészülhet kondenzációs gázkazán beépítéssel.

Támogathatók továbbá a járulékos munkálatok, mint kéményátépítés, az energetikai tanúsítás elkészítésének, valamint a tervezési és az engedélyeztetési és a szükséges szakhatósági költségek.

Az energetikai szakértői – tervezői – szakhatósági-díj mértéke: a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség maximum 8 %-a lehet.

Támogatható továbbá a kivitelezési munkálatok munkadíja, mely a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség 30 %-ánál nem lehet több.

A pályázattal elnyerhető támogatás

A támogatás vissza nem térítendő végleges juttatás, amely az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű lehet.

A.) Fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazán beépítésével:

40 %-os támogatási intenzitás: legalább 25 %-os szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarítással, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 850 000 forint lehet.

B.) Fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés kötelező alkalmazásával, amely kiegészülhet kondenzációs gázkazán telepítéssel:

40 %-os a támogatási intenzitás: legalább 40 %-os szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarításnál és kötelezően alkalmazandó megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezéssel, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 1,5 millió forint lehet.

Pályázatok benyújtásával kapcsolatos tudnivalók

A pályázat benyújtásával kapcsolatos követelmények:

A pályázat benyújtása kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton történhet.

Pályázati díj: A pályázókat pályázati díj nem terheli.

Benyújtás időpontja, határideje:

Pályázatot 2012. augusztus 27-től a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani. A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek feldolgozásra és a befogadott pályázatok elbírálása szakaszos rendszerben történik. A pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, azon felül a benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek.

A pályázati anyagok beszerzésének lehetőségei:

A Pályázati Felhívás, a Pályázati Útmutató és mellékletei a www.kormany.hu hivatalos kormányzati internetes honlapról, valamint az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv internetes honlapjáról www.emi.hu/futeskorszerusites érhető el.

Nagyszerű lehetőség ez a fűtéskorszerűsítésre és ajánlhatjuk a Schiedel modern kéményeit a pályázat megvalósításáshoz. Nem hiába emlegetjük egyre inkább az energia megtakarítást megcélzó törekvéseinket, hiszen biztosan csak ez lehet a  jövőnk záloga. Minden bizonnyal lesznek még ehhez hasonló támogatások a jövőben.

LeierPLAN téglaA LeierPLAN a legújabb fejlesztésű égetett kerámia falazórendszer a Leiertől. A LeierPLAN nútféderes csiszolt kerámia falazóelemek egy olyan új téglacsalád elemei, amelyekből a hozzájuk kapcsolódó új falazási technológiával minden eddiginél kedvezőbb tulajdonságú és pontosabb kerámia falazatok építhetők.

A LeierPLAN rendszer elemei a következők:

 • LeierPLAN 45 N+F tégla
 • LeierPLAN 38 N+F tégla
 • LeierPLAN 30 N+F tégla
 • LeierPLAN 25 N+F tégla
 • LeierPLAN 10/50 N+F válaszfaltégla
 • LeierPLAN vékony falazóhabarcs

A LeierPLAN téglarendszer kifejlesztésekor a következő fontos tényezőket vette figyelembe a gyártó: pontos munkavégzés, munkaidő megtakarítás,optimális alap a vakoláshoz, fűtési energia megtakarítás és hogy hosszú időn keresztül élvezheti a téglaépület kellemes mikroklímáját.

A LeierPLAN 45 N+F tégla kíváló hőszigetelő képességgel bíró termék, mely 45 cm vastag teherhordó külső falak építésére alkalmas. Nagy gonddal fejlesztett cellaszerkezete és nútféder-kialakítása anyag- és energiatakarékos, nagyon gyors építést tesz lehetővé.

A LeierPLAN 38 N+F tégla 38 cm vastag teherhordó külső falak építésére alkalmas. Hőszigetelő képessége kiváló, normál falazó- és vakoló-habarcs használata esetén is. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így  anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 30 N+F tégla 30 cm vastag teherhordó és vázkitöltő külső falak és belső tartófalak építésére alkalmas. Jó hőszigetelő képessége alapján olyan esetekben célszerű felhasználni, amikor nincs elegendő hely 38 cm vastag falazat számára, mégis teljesíteni kell a hőszigetelési követelményeket. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 25 N+F tégla belső teherhordó falak építésére alkalmas. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 10/50 N+F válaszfaltégla 10 cm vastag, nem teherhordó válaszfalak építésére alkalmas.

Tégla típusa         Méret (cm)         ~db/m2     kg/db*     db/raklap
LeierPLAN 45 n+f     45×25×24,9         16         19         50
LeierPLAN 38 n+f     38×25×24,9         16         15,2     45
LeierPLAN 30 n+f     30×25×24,9         16         12,5     60
LeierPLAN 25 n+f     25×37,5×24,9     10,7     15         45
LeierPLAN 10/50 n+f 10×50×24,9         8         9         72

A LeierPLAN vékony falazóhabarcs kifejezetten a LeierPLAN csiszolt kerámia falazóelemekből készülő falazatok építéséhez használatos cement-mészhidrát alapú szárazkeverék.

A LeierPLAN rendszerét kiegészítik a Leier már jelenleg is forgalomban lévő LeierTherm termékei, amelyek a métrentrendszerhez illeszkedő falazótéglák és áthidalók. A LeierPLAN csiszolt téglák a hazai építőiparban már régóta ismert nútféderes vázkerámia falazóelemek legújabb generációját képviselik. Az elemek tervezése során az volt a cél, hogy a korszerű üreges falazóelemekből felépített falszerkezetek minél kedvezőbb épületfizikai és szilárdsági tulajdonságokkal rendelkezzenek, ugyanakkor a falazási munka is gyorsan és egyszerűen elvégezhető legyen. LeierPlan tégla árakat itt találhat.

A LeierPLAN csiszolt kerámia falazórendszer elemeit kizárólag szakember építheti be!

SolarSide Kft. – NapelemekEgyre több lakás és cég tulajdonos szeretné épületének energia szükségletét nagymértékben csökkenteni, illetve az egyre inkább növekvő árú hagyományos energiaforrásokról áttérni a környezetünkben ingyenesen rendelkezésre álló alternatív energiaforrásokra. Ezek közül egyik legfontosabbnak tartjuk a villamos energia előállítását, hiszen – a többi energiahordozóval szemben – az elektromos áram az, amivel minden igényt ki tudunk elégíteni (lehet vele főzni, fűteni, hűteni, világítani stb). Megújuló energiával történő elektromos áram előállítása jellemzően napelem, vagy szélgenerátor alkalmazásával lehetséges. Cégünk ezen berendezések forgalmazásában és a rendszerek teljes körű kivitelezésében tud segítséget nyújtani.

Célunk a napenergiát átalakító berendezések (napelemes, napkollektoros rendszerek) és szélenergiát hasznosító berendezések népszerűsítése és széleskörű alkalmazásának terjesztése. Tagjai vagyunk a Magyar Napelem Szövetségnek (MANAP), mely a hazai piacon lévő megbízható napelemes vállalkozásokat tömöríti egységbe.

Profilunk:

 • hálózatba visszatápláló és szigetüzemű napelemes rendszerek,
 • szélgenerátoros rendszerek,
 • használati meleg vizet és fűtésrásegítést biztosító napkollektoros rendszerek,
 • LED világítási rendszerek

lakossági és közületi szintű kiszolgálása. Szolgáltatásaink közé tartozik a lakossági és közületi pályázatok készítése, tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés.

Elérhetőségeink:
weboldalunk: www.solarside.hu
e-mail címünk: info @ solarside.hu
telefon: +36(20)93-57-144