A lakásvilágításban különféle fényforrásokat használunk a természetes fény helyettesítésére. Lakókörnyezetekben a meleg fényű lámpákat használjuk, mely árnyalatú fények pihentetőbbnek hatnak, nem úgy a hidegfehér lámpák, melyek a koncentráció fenntartásában segíthetnek, ezért inkább üzletekben, munkahelyeken használják. A fényforrásokat mindig céljuknak és a megvilágított helyiségnek megfelelően kell megválasztani, azonban egyre gyakrabban előtérbe kerül az energiatakarékosság szempontja is, amivel pénzt is megtakaríthatunk.

Halogénlámpa

A legáltalánosabb fényforrások a hagyományos volframszálas izzók és a halogén izzók. Mindkét típusnál a fény hő hatására keletkezik, így az energia nagy részét nem kifejezetten a fény-, sokkal inkább a hőtermelésre fordítja. Gyenge fényhasznosítási képessége ellenére kiváló színhőmérsékletű fényt biztosít, színvisszaadási paraméterei is jók, élettartama azonban jellemzően 1-2 ezer óra, mely gyakori cserét igényel. Ezek az izzók szórt fényt adnak, ezért általában nappali világítás, konyha fővilágítás, folyosó megvilágítás céljára hasznosítjuk. A ki-be kapcsolgatásra nem érzékeny így mozgásérzékelős fényárlámpákhoz is használható. Élettartama: 1-3 ezer óra. Hatékonyság: 10-20 lumen / Watt.

Csavart kompakt fénycső
A világ környezetbarát szemlélete miatt alternatívaként a nagyfogyasztású hagyományos izzók helyett a kompakt fénycsöveket ajánlják. Előnyük, hogy szinte mindenfajta normál izzó helyére megtaláljuk a foglalatban, méretben hasonlót, amellyel jelentős, akár 80%-os energiamegtakarítást is elérhetünk. Hátránya, hogy a 6-8-15 ezer órás jósolt élettartamot a nem megfelelő választással jelentősen csökkentjük. Így például a kapcsolgatásra érzékeny kompaktot nem érdemes wécében, gardróbban, spájzban használni, mert ezekben a helyiségekben csak rövid ideig tartózkodunk, s szinte mire eléri a teljes fényét a fénycső, addigra már nincs is rá szükségünk. Jól bevált dolgozószobák, társalgók, konyhák világításában. A kompaktok ára 700 – 3500 Ft között mozog. Élettartama: 5-15 ezer óra. Hatékonyság: 40-70 lumen / Watt.

Az elmúlt években ismét új technológia látott napvilágot, mely szintén az energiahatékonyság növelésére irányult. A LED fényforrások fejlődésének köszönhetően egyre több típus alkalmazható a lakótér megvilágítására, s a többi pozitív tulajdonsága miatt egyre gyakrabban választják a világítástervezők is. Ezek között szerepel több 10 ezer órás élettartama, csekély hőtermelése és minimális energiafelhasználása (1-5 Watt), ugyanakkor a fényereje (50-200-400-700-900 lumen) is közelít a hagyományos fényforrásokéhoz. Viszonylag magas befektetési költsége miatt inkább a sűrűn, sokat használt helyiségekben célszerű alkalmazni pl. nappali világítás, konyha világítás. Általában elmondható hogy fővilágításhoz 1-2 négyzetméterenként 1 db 2 Wattos, vagy 2-3 négyzetméterenként 1 db 3 Wattos LED lámpa szolgál megfelelő fényerővel.

LED égők

A hagyományos izzók LED-es lámpára való cseréje hosszú távon megtérülő beruházás, így a LED lámpa vásárlás előtt érdemes alaposan megvizsgálni a kereskedelemben kapható típusokat. Az ANRO Épületdíszítés Kft honlapján: www.anrodiszlec.hu részletes információkat kaphat a LED lámpák tulajdonságairól, illetve segítséget kaphat a fényforrás cseréhez is. A cikkben felhasznált képek az ANRO Épületdíszítés Kft tulajdonában állnak.