Tégla

Okostégla a WienerbergertőlAz okostéglák olyan új fejlesztésű falazati anyagok amelyeknek hőszigetelő képessége akár 40-50%-kal is magasabb, mint a vele megegyező falvastagságban kapható hagyományos, nút-féderes falazótégláé.

A termékcsoport két részre osztható:

1. Thermo téglák (kőzetgyapottal)
Ezen falazóanyagok esetében a hőszigetelő képességet a tégla üregeibe töltött kőzetgyapot szigetelő anyag biztosítja.
2. Klíma téglák (megújult üregképpel)
Ezen falazóanyagok hőszigetelő tulajdonságát a megújult üregkép kialakítása biztosítja. A Klima tégla méretétől függően másfélszer-kétszer több üregsort is tartalmazhat. Ezen megújított üregképnek köszönhetően a tégla szerkezetén át távozó hőnek 45-30 %-kal több utat kell megtennie, mint az eddig piacon lévő társainál.

Porotherm 44 Thermo okostégla
Porotherm 44 Thermo Profi
Okostégla külső teherhordó fal építéséhez, A++ energetikai besorolással. Külső téglafalának hőszigetelő képessége 0,17 W/m2K lesz, és ezzel jobb hőszigetelést biztosít, mint a hagyományos 44-es téglával. A 44 K Thermo beépítésével pontosan 7 cm vastag külső hőszigetelés árát takarítja meg családi háza gazdaságos építésekor. Ezt a megtakarítást úgy éri el, hogy a kőzetgyapottal töltött téglában a hőnek  45%-kal hosszabb utat kell megtenni, mint egy hagyományos üregszerkezetnél. A gazdaságos hőszigetelés mellett a síkracsiszolt tégla mm pontosságának előnyével építheti fel otthonát: kisebb habarcsfelhasználás, kevesebb hőhíd, melegebb lakás alacsonyabb fűtésszámlával évtizedeken át.
• Energetikai besorolásunk*: A+++
• U értéke = 0,17 W/m2K
• 53 %-kal jobb hőszigetelő képesség

Porotherm 44 Klíma okostégla
Porotherm 44 Klíma
Okostégla külső teherhordó fal építéséhez, A++ energetikai besorolással. Külső téglafalának hőszigetelő képessége 0,22 W/m2K lesz, és ezzel 39%-kal jobb hőszigetelést biztosít, mint a hagyományos 44-es téglával. A 44 K Profi beépítésével pontosan 7 cm vastag külső hőszigetelés árát takarítja meg családi háza gazdaságos építésekor. Ezt a megtakarítást úgy éri el, hogy a K üregszerkezetű téglában a hőnek 45%-kal hosszabb utat kell megtenni, mint egy hagyományos üregszerkezetnél. A gazdaságos hőszigetelés mellett a síkra csiszolt tégla mm pontosságának előnyével építheti fel otthonát: kisebb habarcsfelhasználás, kevesebb hőhíd, melegebb lakás alacsonyabb fűtésszámlával  évtizedeken át.
• Energetikai besorolásunk*: A++
• U értéke = 0,22 W/m2K
• 39 %-kal jobb hőszigetelő képesség

Porotherm 38 Klíma okostégla
Porotherm 38 Klíma
Okostégla A+ energetikai besorolással. A 38-as Klíma Profi választásával téglafalának hőszigetelő képessége 0,25 W/m2K lesz, és ezzel családi háza megépülő külső fala 39%-kal jobb hőszigetelést ad a hagyományosan választható 38-as tégláknál. A Klíma tégla választásával pontosan 7 cm vastag homlokzati hőszigetelés árát takarítja meg. A K üregszerkezetben a melegnek 98%-kal hosszabb utat kell megtenni, mint egy hagyományos üregképű téglában. Ezért kiemelkedő hőszigetelők a K téglák.
• Energetikai besorolásunk*: A+
• U értéke = 0,25 W/m2K
• 39 %-kal jobb hőszigetelő képesség

Porotherm 30 Klíma okostégla
Porotherm 30 Klíma
Porotherm 30-as okostégla külső teherhordó fal gazdaságos építéséhez, A energetikai minősítéssel. 30-as téglafalának hőszigetelő képessége 0,28 W/m2K lesz. Ez a hagyományos 30-as nútféderes téglával szemben 42%-kal jobb hőszigetelést ad. A Klíma Profi választásával 6 cm vastag külső falszigetelés árát takarítja meg családi háza 30-as falának építésekor. A K tégla üregszerkezetében a hő 98%-kal hosszabb utat tesz meg, mint a hagyományos üregképű téglában.
• U értéke = 0,29 W/m2K
• 41 %-kal jobb hőszigetelő képesség

Az Okostéglákat már megvásárolhatja a Wienerberber hivatalos kereskedelmi hálózatán keresztül, számtalan leszerződőtt Tüzéppel. Az Okostégla termékeit Pilisvörösváron, országos kiszállítással a Hofstadter Tüzépen rendelheti meg.

Miért ne javítaná otthona energiahatékonyságát korszerű Porotherm okostégla felhasználásával?
Wienerberger okostégla webáruház

A Wienerberger okostéglái a Porotherm Thermo és Klíma termékek. Az okostéglák hőszigetelő képessége 40-50%-kal jobb, mint az ugyanolyan falvastagságban kapható hagyományos, nút-féderes falazóelemeinké.

LeierPLAN téglaA LeierPLAN a legújabb fejlesztésű égetett kerámia falazórendszer a Leiertől. A LeierPLAN nútféderes csiszolt kerámia falazóelemek egy olyan új téglacsalád elemei, amelyekből a hozzájuk kapcsolódó új falazási technológiával minden eddiginél kedvezőbb tulajdonságú és pontosabb kerámia falazatok építhetők.

A LeierPLAN rendszer elemei a következők:

  • LeierPLAN 45 N+F tégla
  • LeierPLAN 38 N+F tégla
  • LeierPLAN 30 N+F tégla
  • LeierPLAN 25 N+F tégla
  • LeierPLAN 10/50 N+F válaszfaltégla
  • LeierPLAN vékony falazóhabarcs

A LeierPLAN téglarendszer kifejlesztésekor a következő fontos tényezőket vette figyelembe a gyártó: pontos munkavégzés, munkaidő megtakarítás,optimális alap a vakoláshoz, fűtési energia megtakarítás és hogy hosszú időn keresztül élvezheti a téglaépület kellemes mikroklímáját.

A LeierPLAN 45 N+F tégla kíváló hőszigetelő képességgel bíró termék, mely 45 cm vastag teherhordó külső falak építésére alkalmas. Nagy gonddal fejlesztett cellaszerkezete és nútféder-kialakítása anyag- és energiatakarékos, nagyon gyors építést tesz lehetővé.

A LeierPLAN 38 N+F tégla 38 cm vastag teherhordó külső falak építésére alkalmas. Hőszigetelő képessége kiváló, normál falazó- és vakoló-habarcs használata esetén is. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így  anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 30 N+F tégla 30 cm vastag teherhordó és vázkitöltő külső falak és belső tartófalak építésére alkalmas. Jó hőszigetelő képessége alapján olyan esetekben célszerű felhasználni, amikor nincs elegendő hely 38 cm vastag falazat számára, mégis teljesíteni kell a hőszigetelési követelményeket. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 25 N+F tégla belső teherhordó falak építésére alkalmas. A nútféderes kialakítás függőleges habarcstöltést nem igényel, így anyagtakarékos megoldást jelent.

A LeierPLAN 10/50 N+F válaszfaltégla 10 cm vastag, nem teherhordó válaszfalak építésére alkalmas.

Tégla típusa         Méret (cm)         ~db/m2     kg/db*     db/raklap
LeierPLAN 45 n+f     45×25×24,9         16         19         50
LeierPLAN 38 n+f     38×25×24,9         16         15,2     45
LeierPLAN 30 n+f     30×25×24,9         16         12,5     60
LeierPLAN 25 n+f     25×37,5×24,9     10,7     15         45
LeierPLAN 10/50 n+f 10×50×24,9         8         9         72

A LeierPLAN vékony falazóhabarcs kifejezetten a LeierPLAN csiszolt kerámia falazóelemekből készülő falazatok építéséhez használatos cement-mészhidrát alapú szárazkeverék.

A LeierPLAN rendszerét kiegészítik a Leier már jelenleg is forgalomban lévő LeierTherm termékei, amelyek a métrentrendszerhez illeszkedő falazótéglák és áthidalók. A LeierPLAN csiszolt téglák a hazai építőiparban már régóta ismert nútféderes vázkerámia falazóelemek legújabb generációját képviselik. Az elemek tervezése során az volt a cél, hogy a korszerű üreges falazóelemekből felépített falszerkezetek minél kedvezőbb épületfizikai és szilárdsági tulajdonságokkal rendelkezzenek, ugyanakkor a falazási munka is gyorsan és egyszerűen elvégezhető legyen. LeierPlan tégla árakat itt találhat.

A LeierPLAN csiszolt kerámia falazórendszer elemeit kizárólag szakember építheti be!

A kézzel formázott tégla gyártási technológiájaA kézi formázású tégla egy különleges gyártási technológiával készül. A gyártás során a tégla agyagmasszája belezuhan a formába. Ennek a zuhanásnak a következménye, hogy az agyag szétfröccsen. Ez a véletlenszerű fröccsenés tölti ki a formát, amiből lesz a későbbi tégla. Ez a különleges forma, ami a fröccsenés után alakul ki lehet redőkkel, ráncokkal tarkított, enyhén gyűrött. Ez a mintázat az égetés során is megmarad, s ez adja a tégla felületi rajzolatát.

A kézzel formázott tégla attól különlegesen egyedi, hogy az anyag mindig más formát ad vissza a fröccsenés nyomán, így soha nincs két egyforma felületű és alakzatot produkáló tégla. Itt a tégla színét nem mesterséges adalékok adják meg, hanem csak és kizárólag az agyag összetétele, minősége, és az égetési hőmérséklet.

Ebből kifolyólag lehetnek tarka, színátmenetes, antikolt téglák, ezeket a téglákat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, s esetleg egyéb típusok meghatározott arányú keverésével hozzák létre.

A kézzel formázott tégla eljárása során a méreteket csupán hozzávetőlegesen lehet betartani, azt is mondhatjuk, hogy nem csak felületre egyedi minden tégla, de méretre is. Ettől függetlenül, egy-egy felületen a téglakötés rendje pontosan meghatározható, így a különböző méretű tégla nem okoz gondot a beépítésben.

S épp ez teszi egyedivé és látványossá a kézzel formázott téglából készült homlokzatot. Attól lesz szép, hogy a részletek szabálytalansága, mégis egy egységes egésszé és rendezetté képes olvasztani a látványt.

Tégla ház és alternatíváiCsaládi ház építésekor ma már számtalan technológia áll az építtetők rendelkezésére. Egyik hagyományos építési módszer, ami hazánkban is a legelterjedtebb a tégla ház. Legelfogadottabb és ismertebb a tömör téglából készült házak, ezek leginkább régebbi építésűek. Manapság már kezdenek elterjedni a vázkerámia elemes épületek is.

A hagyományos téglaépítésű házak már csak utólagos hőszigeteléssel felelnek meg a modern hőtechnikai szabványoknak.
A tégla házakat modern, vagy hagyományos kőműves technológiával építik fel, és leginkább vasbeton födémet használnak. Ma már nem elképzelhetetlenek a költségek csökkentése miatt a könnyűszerkezetes födémek sem.

Egy hagyományos tégla ház minimális építésének az ideje 4-5 hónap, amibe már beleszámolható a kiszáradási időszak is. Mivel a hagyományos tégla ház építési technológiája során lényegesen sok víz kerül az építménybe, így nem kevés száradási idővel is kell számolni.

Tulajdonképpen a víz három építési szakasz során kerül be a tégla házba: betonozással, falazással, vakolással.
Kellemes és időtakarékos alternatíva lehet még tégla ház építésére a modern technológiával készülő nagyelemes téglák és könnyűszerkezetes födémek használata. Ezzel a módszerrel a tégla ház építése 2,5-3 hónapra is lecsökkenthető, s ebbe már a száradási időszak is benne van.

A tégla ház melletti alternatíva lehet, még amely manapság kezd elterjedni, a könnyűszerkezetes ház, ami eddig leginkább Amerikában volt ismert. Manapság már Európában is hódít ez a technológia, és Magyarországra is megérkezett.
Ám, ha ebben is a jó minőségre törekszik az építtető, akkor ez a típusú ház sem lesz olcsóbb, mint a tégla ház.

Amiért érdemes téglából építkezniA tégla az évezredek alatt bebizonyította, hogy a legkíválóbb építőelem. Mezopotámiában, a tégla őshazájában, kezdetben csak megformázták agyagból a téglát és a napon hagyták kiszáradni. Ám ez nem tudott kellő terhet elviselni ebben a formájában, ráadásul a nedvesség hatására szétmállott, s a tűzvészek sem kedveztek a csak napon szárított tégláknak.

Valószínűleg a tűzvész tapasztalatok sokat segíthettek elődeinknek felismerni, hogy az agyag sokkal ellenállóbb és szilárdabb, ha kiégetik.

S, miért is érdemes téglát használni az építkezéshez?

A tégla természetes anyag. Ezt a kijelentést meglehet sokan megkérdőjelezik, de könnyen levezethető. Az alapanyag az agyag, amit a földből termelnek ki, a kiégetést is nevezhetjük természetes folyamatnak, hisz a tűz a természet része. Mikor az ősember feltalálta a tüzet és elkezdte optimálisan használni életben maradása, és jobb életfeltételeinek megteremtése végett, még javában összhangban élt a természettel.

A téglagyártás szintén környezetbarát, semmi olyan adalékanyagot, vagy hozzáadott vegyszert nem tartalmaz, ami ennek ellentmondana. A gyártás a mai napig ugyanúgy megy végbe: az anyaföldből kitermelt agyagot megformálják, majd kiégetik.

A téglaház pedig épp ettől egy egészséges lakóteret biztosít. Az egészésges lakótér pedig megköveteli a biztonságot. S a téglából épült házak rendkívül biztonságosak, lakóit sokkal masszívabban védi meg a külső hatásoktól (elég, ha csak a hazánkban oly sokszor előforduló árvízekre gondolunk). Nem utolsó sorban a téglafal bármikor alakítható. A házhoz akár hozzá lehet évtizedekkel később is építeni, rá lehet építeni, egyszerűen rugalmasan lehet kezelni a téglafalazatot