A kézi formázású tégla egy különleges gyártási technológiával készül. A gyártás során a tégla agyagmasszája belezuhan a formába. Ennek a zuhanásnak a következménye, hogy az agyag szétfröccsen. Ez a véletlenszerű fröccsenés tölti ki a formát, amiből lesz a későbbi tégla. Ez a különleges forma, ami a fröccsenés után alakul ki lehet redőkkel, ráncokkal tarkított, enyhén gyűrött. Ez a mintázat az égetés során is megmarad, s ez adja a tégla felületi rajzolatát.

A kézzel formázott tégla attól különlegesen egyedi, hogy az anyag mindig más formát ad vissza a fröccsenés nyomán, így soha nincs két egyforma felületű és alakzatot produkáló tégla. Itt a tégla színét nem mesterséges adalékok adják meg, hanem csak és kizárólag az agyag összetétele, minősége, és az égetési hőmérséklet.

Ebből kifolyólag lehetnek tarka, színátmenetes, antikolt téglák, ezeket a téglákat redukciós égetéssel, színesre égő homokkal, s esetleg egyéb típusok meghatározott arányú keverésével hozzák létre.

A kézzel formázott tégla eljárása során a méreteket csupán hozzávetőlegesen lehet betartani, azt is mondhatjuk, hogy nem csak felületre egyedi minden tégla, de méretre is. Ettől függetlenül, egy-egy felületen a téglakötés rendje pontosan meghatározható, így a különböző méretű tégla nem okoz gondot a beépítésben.

S épp ez teszi egyedivé és látványossá a kézzel formázott téglából készült homlokzatot. Attól lesz szép, hogy a részletek szabálytalansága, mégis egy egységes egésszé és rendezetté képes olvasztani a látványt.